Hoewel de basis van misosoep altijd gelijk is (dashi en miso), is het aantal mogelijkheden dat je daarmee hebt bijna eindeloos! Dit begint al bij de keuze voor het soort dashi dat je gebruikt, en natuurlijk de miso zelf. Ga je voor witte miso? Donkere miso? Een mix? En met de introductie van deze misosoep met rivierkreeftjes komt er ook nog de optie bij voor warm óf koud serveren!
Deze heerlijke miso soep wordt namelijk ijskoud geserveerd. Heerlijk voor op een warme dag, of handig als je hem al van te voren wilt maken. Zelf heb ik misosoep voornamelijk warm gegeten, dus ik was blij verrast deze twist tegen te komen. Het originele recept komt namelijk uit Het Miso Kookboek, een fantastisch kookboek voor liefhebbers van miso.
Rivierkreeftjes en komkommer
Maar dat de misosoep koud geserveerd wordt is niet de enige verrassing in dit recept. Zo wordt er ook gekozen om rivierkreeftjes en komkommer toe te voegen. Beiden geen voor de hand liggende keuzes als het gaat om een misosoep.
En toch werkt het verrassend goed! De knisperende, frisse komkommer en wortel staan in heerlijk contrast met de rijke bouillon vol umami. En het toevoegen van de rivierkreeftjes en chili olie zorgen ook voor wat contrasterende zachtheid en pit. Een hele mooie combinatie dus van structuren en smaken.
Bord opmaken
Het kost echter wel wat moeite om deze kom misosoep met rivierkreeftjes er ook echt een beetje mooi uit te laten zien. De meeste ingrediënten (zoals de kreeftjes) zakken van nature gewoon naar de bodem, en ook de komkommerrolletjes vergen wat voorbereiding.
Daarbij word je soep ook pas helder als je deze echt een uur of langer laat staan. De miso zakt dan langzaam wat naar de bodem. Voor je het eet kun je gewoon even roeren en lost het geheel weer netjes op om te eten.
In dit geval heb ik met een kaasschaaf plakjes komkommer gemaakt en deze strak opgerold en naast elkaar in een bakje (gevuld met water) in de koelkast gezet. Dit in de tijd dat de soep toch ook aan het afkoelen was. Ze behouden hun vorm dan beter.
Met het opmaken heb ik langs de randen de komkommer gelegd, met in het midden een bedje van wortel. Daarbovenop wat van de rivierkreeftjes en als laatste de chili olie en sesamzaadjes eroverheen gestrooid. Vervolgens zoveel mogelijk het bord met rust laten.
Het geduld om te wachten tot de miso naar de bodem gezakt was had ik echter niet meer. Ik vond het tijd om zelf eens te gaan genieten van deze heerlijke misosoep met rivierkreeftjes!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!