Zunda dango (ずんだ団子) is een traditionele, Japanse lekkernij die je in vele varianten kunt vinden. Maar dango zelf wordt gemaakt van zoete kleefrijstmeel. Wanneer je deze combineert met diverse andere ingrediënten kun je het kneden en vormen tot kleine balletjes.
Deze balletjes worden eerst nog kort gekookt tot ze mooi stevig zijn en worden dan op een prikker geregen. Kers op de taart zijn de diverse soorten toppings die je toe kunt voegen. Afhankelijk van de topping heb je een geheel andere smaakbeleving en kan de dango hartig zijn of zoet, of wellicht een combinatie van beide!
Unieke structuur
Dango heeft een structuur die we hier niet zo goed kennen, het is erg zacht, wat kleverig en rubberachtig. Een beetje als een hele stevige marshmallow. Dat klinkt wellicht niet als een smakelijk iets, maar zeker in combinatie met diverse toppings is het echt een hele lekkere snack. Met name geserveerd naast een traditioneel kopje groene thee, gemaakt van matcha.
Bijzondere herinneringen
Tijdens natte en regenachtige periodes moet ik altijd aan dango denken, en dan met name aan zunda dango. Deze variant at voor het eerst tijdens mijn reis door de Tohoku-regio in Japan.
Zunda is een soort puree gemaakt van edamame, suiker, en sojamelk en is een specialiteit van de Japanse stad Sendai. Ze maken er ijs, milkshakes, en snoepgoed van. Maar dus ook dango.
Op een nogal druilerige dag waren ik en mijn reispartner een beetje door Sendai aan het slenteren toen we een lokale markt tegenkwamen. Daar werden diverse soorten dango gemaakt en verkocht. Uiteraard konden we de verleiding niet weerstaan en kochten er drie; een mitarashi dango (met zoete sojasaus topping), anko dango (met zoete rode bonenpasta), en dus de zunda dango.
Welke is het lekkerste?
Elke topping geeft een geheel eigen twist aan de basis van de dango. En maakt het tot een heel andere ervaring om ze te eten. Welke je het lekkerste vindt is dus erg afhankelijk van je eigen voorkeuren.
We hebben flink lopen smikkelen van onze dango en hevig gediscusseerd over welke de lekkerste was. De anko dango vonden we beiden geslaagd. Maar waar vriendjelief de voorkeur gaf aan het zoutige van de mitarashi dango, was de onbetwiste winnaar voor mij de zunda dango.
Zunda dango
Het is dan ook het recept voor de zunda dango die ik met jullie wil delen dit keer. En geen zorgen, de anderen volgen ook nog zo gauw ik tevreden ben met mijn versies van de toppings. Voor nu dus echter de eer aan mijn grote favoriet.
Zelf maken
Er zijn twee manieren om dango te maken. Eentje is door mochiko of shiratamako (zoet rijstmeel) te vermengen met joshinko (rijstmeel) en aardig wat water. Een andere manier is door de joshinko te vervangen met silken tofu (en een stuk minder water). Soms wordt er dan ook wel gesproken van tofu dango.
Aangezien in de meeste gevallen het makkelijker is om aan tofu te komen dan aan joshinko geven wij dan ook de voorkeur aan de tofu methode. Voor de mochiko of shiratamako is echter geen vervanging te vinden.
De meeste toko’s hebben het echter wel in het assortiment of kunnen het voor je bestellen. Heb je geen toko in de buurt die het verkoopt? Kijk dan of je het online kunt bestellen.
Grote of kleine balletjes
Het recept is op basis van 15 dango met elk drie balletjes van 15 gram. Na een aantal keren ze gemaakt hebben is dat mijn inziens het perfecte formaat, maar je kunt ze natuurlijk ook nog groter of kleiner maken.
En detail: over het algemeen wordt er gekozen voor drie balletjes op één spiesje. Eventueel kan vijf ook, maar meestal geen vier! In het Japans is de uitspraak van vier (shi) gelijk aan die van ‘dood’. Het getal vier wordt daarom als ongeluksgetal gezien.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!