Het sakura – ofwel kersenbloesem – seizoen is in Japan een grote happening. Niet alleen de natuur kleurt wit en roze, ook de winkels stallen tal van kersenbloesem waren uit. En dat gaat gepaard met een heleboel seizoensgebonden lekkernijen. Vooral traditioneel Japans snoepgoed zoals mochi is dan overal weer rijkelijk verkrijgbaar, waaronder deze botamochi met kinako!
Ohagi vs. Botamochi
Overigens kun je botamochi soms ook onder de naam ohagi tegenkomen, of andersom. De mochi zien er vrijwel hetzelfde uit maar er zitten wel wat kleine verschillen in. Het grootste verschil is echter simpelweg dat je ohagi in de herfst eet en botamochi in de lente!
En aangezien wij dit recept in de lente hebben gemaakt voor een hanami picknick, noemen we hem dit keer botamochi. Dit en het feit dat we niet de gehele buitenkant bedenkt hebben met anko, maar deze aan de binnenzijde hebben gehouden zorgen ervoor dat dit een botamochi is en geen ohagi.
Maar welke naam je het ook geeft, lekker is het sowieso!
Voorbereiding
Om deze botamochi te kunnen maken heb je wel twee vrij unieke ingrediënten nodig. Namelijk kinako en anko. Kinako is een poeder gemaakt van vermalen, geroosterde sojabonen. En anko maak je van gekookte, gepureerde adukibonen, vermengd met heel veel suiker. Beide ingrediënten kun je bij de toko en Japanse supermarkt vaak wel vinden. Maar je kunt het ook zelf maken! Voor zowel kinako als anko hebben wij recepten online staan.
Mochigome
Officieel gezien heb je voor het maken hiervan ook nog zogenaamde mochigome nodig. Ook wel “zoete rijst” genoemd. Het is een type glutinous rijst die veelal gebruikt wordt voor het maken van mochi. Dit doordat deze wat zachter en zoeter van smaak is én plakkeriger.
Er is hier echter lastig aan te komen. Lang niet alle toko’s hebben het. Zelf heb ik deze botamochi gewoon gemaakt met Japanse “sushi” rijst, ofwel kortkorrelrijst, en heb ik er een klein beetje extra suiker aan toegevoegd. Het is wellicht niet de 100% meest authentieke versie, maar wel de meest toegankelijke.
Makkelijk te maken
Het verkrijgen van de ingrediënten is het moeilijkste aan dit recept. Op misschien de plakkerige handen bij het maken van de botamochi zelf na dan. Maar zo lang je hier maar wat keukenfolie gebruikt en je handen licht vochtig houdt moet ook dat helemaal goedkomen!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!