Sushi vind je niet alleen maar in de vorm van nigiri en maki, zoals california rolls. Er zijn nog veel meer lekkere varianten zoals inarizushi, of deze bijzondere Japanse strooisushi, ook wel chirashizushi (ちらし寿司) genoemd. Dit gerecht dankt haar naam aan het Japanse woord voor strooien “chirasu”. Het lijkt namelijk of de ingrediënten over de rijst “gestrooid” zijn. Zo ontstaat er een schitterende mix van kleuren, smaken en texturen.
Chirashizushi: een feestelijke maaltijd
Chirashizushi zie je vaak tijdens Hina Matsuri, een bijzondere feestdag in Japan. Elk jaar op drie maart staan meisjes in Japan in het middelpunt van de belangstelling en krijgen ze veel gezondheid, geluk en liefde toegewenst. Hina Matsuri staat bol van zingen, dansen, en veel lekker eten, waaronder chirashizushi. Een sushigerecht met gele, oranje, rode, en roze ingrediënten, zoals garnalen, viskuit, en zalm, die er een feestelijk geheel van maken.
Ook tijdens het kersenbloesemseizoen en de bijbehorende hanami picknicks zie je chirashizushi regelmatig de revue passeren. Iets minder kleurrijk, maar met allerhande even smakelijke toppings! Er zijn namelijk geen vaste regels hoe je dit gerecht moet maken. Je kunt naar hartenlust experimenteren en toevoegen wat je zelf wilt.
Ook in je lunchtrommel naar werk, of school is dit een heerlijke maaltijd, die elke dag weet om te toveren tot een waar feestje.
Abuurage
Dit recept voor chirashizushi zit boordevol groenten, abuurage, ei en zeewier. Het is het favoriete recept van één van mijn Japanse vriendinnen, en is inmiddels ook zeer geliefd bij ons thuis. Het vergt nogal wat handelingen, maar dan heb je wel een heerlijk gerecht dat barst van de umami.
Zo moet je een omelet bakken en aan de slag met diverse groenten en wortels zoals peultjes, lotuswortel en wortel. Een ander uniek ingrediënt in deze chirahashizushi is abuurage.
Deze gefrituurde plakjes tofu zijn ingesneden zodat ze een “zakje” vormen. Daarna worden ze gekookt een bouillon van onder andere sojasaus en mirin. Hierdoor zuigen de vellen zich helemaal vol met de heerlijke, zoete, smaken. Misschien ken je abuurage al vanuit ons inarizushi recept, abuurage gevuld met veel lekkers. Dit keer snijden we de abuurage in dunne reepjes.
Abuurage kun je bij de meest Japanse supermarkten of de toko wel vinden. Je hebt versies die in het vriesvak liggen (al dan niet gekookt in bouillon), en ook lang houdbare varianten met bouillon en al er al bij. In dit geval wil je de varianten zonder bouillon.
Aburaage zelf maken
Wil je de abuurage zelf maken? Snij dan een blok firm tofu in dunne plakjes. Vouw ze in een katoenen doek en laat ze een nacht uitlekken. Frituur de tofu plakjes in hete olie en zorg ervoor dat je ze constant blijft draaien, terwijl ze mooi goudbruin bakken. Haal ze uit het vet, dep goed droog en snijd in hele dunne reepjes. Je kunt overigens prima aardig wat in één keer maken, want aburaage laat zich goed invriezen. Ook deze aburaage moet je voor gebruik afspoelen om het vet te verwijderen! Maak een flinke batch in één keer, want je kunt ze invriezen.
Als je ze niet kunt vinden, of geen zin hebt om ze te maken, kun je ze ook gewoon weglaten uit het recept.
Lotuswortel
Hetzelfde geldt voor de renkon, ofwel de lotuswortel. Deze heerlijke knol is hier soms wat lastig te vinden, al heeft de betere groenteboer of de toko ze meestal wel op de versafdeling liggen. Als je lotuswortel schilt en in schijfjes snijdt ontdek je een prachtig gaatjes patroon aan de binnenkant. De smaak van renkon is zacht en de stuctuur aangenaam crunchy.
Lotuswortel is natuurlijk geen alledaags ingrediënt, maar wel een aanrader om in te slaan als je hem gevonden hebt. Je kunt hem in plakjes even koken en daarna invriezen. Je kunt alle kanten op met deze wortel, maak eens deze heerlijke kaaskoekjes, of meng ze door je wokgerechten. Wees niet bang om er eens mee aan de slag te gaan!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!