Gek op rijstgerechten bomvol smaak en die je snel op tafel zet? Dan moet je ebi pilaf echt eens proberen! Dit lekkere gerecht heeft dan wel zijn roots in het Midden-Oosten het is inmiddels een op-en-top Japanse maaltijd.
Wat is Ebi Pilaf?
Ebi pilaf is een Japans rijstgerecht. Het bestaat uit gestoomde rijst die op smaak wordt gebracht met een combinatie van ingrediënten zoals ui, knoflook, wortelen, doperwten, mais en sojasaus. Sterren van de show zijn echter de garnalen, de ebi, welke niet alleen flink wat umami toevoegen maar ook een subtiele zoetheid.
Hoewel pilaf zijn oorsprong heeft in het Midden-Oosten, heeft het gerecht zijn weg gevonden naar verschillende keukens over de hele wereld, waaronder de Japanse keuken.
Oorsprong van Ebi Pilaf
Het wordt gezegd dat ebi pilaf voor het eerst werd geïntroduceerd in Japan tijdens de Meiji-periode (1868-1912), toen Japan haar grenzen weer opende voor de buitenwereld. Hierdoor brachten handelaren vanover de hele wereld hun eigen recepten en gerechten naar Japan, waaronder dus pilaf.
Het gerecht werd aangepast aan de lokale smaak en wensen en de beschikbaarheid van ingrediënten. Zo is er langzaamaan een Japanse variant ontstaan die op veel vlakken behoorlijk anders is dan het origineel.
Het valt dan ook onder de categorie recepten die “yoshoku” heet. Stuk voor stuk gerechten uit andere landen en eetculturen die zodanig “verjapanst” zijn dat het geheel eigen gerechten zijn geworden.
Twee manieren
Je kunt deze ebi pilaf op twee manieren maken. De eerste is door al eerder gekookte rijst te gebruiken en er een soort gebakken rijst van te maken. Of op een manier die bijna lijkt op het maken van risotto en zich uitstekend leent voor het maken in een rijstkoker.
Wat de “juiste” manier is om dit gerecht te maken, daar zijn de meningen over verdeeld, maar ikzelf ga eigenlijk altijd voor optie twee. Hierbij voeg je de ongekookt rijst en (licht voorgebakken) ingrediënten toe aan een bouillon en laat je het in de bouillon gaar koken.
Het verschil zit hem vooral in de eindstructuur van de rijst. Bij de eerste methode krijg je een wat meer harder rijst en wat meer losse structuur. De tweede methode is zachter en smeuïger.
Serveren
Als we deze ebi pilaf op een reguliere dag eten, dan schep ik het gewoon in een kommetje en beginnen we lekker te lepelen. Maar wil je hem net iets chiquer serveren, zoals op de foto’s? Pak dan een schaaltje naar keuze en bedek deze met keukenfolie (niet de aluminium variant, maar de dunne, doorzichtige). Schep het schaaltje vol met ebi pilaf en druk stevig aan.
Leg een bord op het schaaltje en draai zowel het bord als schaaltje tegelijkertijd om. Haal het schaaltje weg en verwijder voorzichtig het folie. En tada! Je hebt een mooie, halve bol op je bord liggen.
Mix it up!
En wil je eens een keer iets anders toevoegen, of heb je nog een restje groente waar je van af moet? Dan kun je gewoon wat extra groente toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan paprika of fijngesneden broccoli! Voor degenen die van extra pit houden, kun je een vleugje chilipeper of sriracha-saus toevoegen voor een pikante kick.
Overigens serveer ik er ook graag een frisse salade bij, of wat Japanse pickles (tsukemono). Dit combineert herlijk met de hartige, lichtzoete smaken van de ebi pilaf.
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!