Dat de Japanse keuken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn bewijst dit recept voor Japanse rijst met gemarineerde tonijn (Maguro Zukedon) maar weer eens. Het enige dat je hoeft te doen is rauwe tonijn mengen met sojasaus en la-yu olie, en dit op een bedje van Japanse, witte rijst leggen. Dat is serieus alles wat je hoeft te doen.
Klassieke Donburi
Maguro no zuke donbori is de volledige naam van dit gerecht en betekent zoiets als gemarineerde tonijn in een rijstkom. Donburi is de overkappende term voor Japanse gerechten die worden geserveerd bovenop een kom rijst. Je vindt er honderden verschillende soorten van, maar een klassieke variant is deze met Japanse rijst met gemarineerde tonijn.
Het valt in de categorie “altijd goed” en is smaakt altijd even lekker. Van hartje zomer, tot middenin de winter. En wordt gegeten als lunch en diner, en soms zelfs als ontbijt!
Overigens is er nog een variant van dit gerecht, die ’tekkadon’ heet. Het is in feite identiek, maar in plaats van blokjes tonijn krijg je hierbij plakjes tonijn die lijken op sashimi. Ook is de marinade vaak wat minder pittig, tenzij je weer specifiek ‘spicy tekkadon’ bestelt.
Sashimi of Sushi Grade
Héél erg belangrijk is bij dit gerecht de keuze van je tonijn. Niet alleen is het allesbepalend voor de uiteindelijke smaak van je gerecht, maar nog belangrijker: je gezondheid. Het gaat hier natuurlijk om rauwe vis, en je kunt niet zomaar elk stuk rauw eten. Gebruik voor dit gerecht dan ook geen tonijnsteaks die al een eeuw in de diepvries hebben gelegen. Je ziet vaak al aan de kleur (grauwig en soms gewoon grijs) dat dit geen verse tonijn meer is. Verse tonijn heeft namelijk een dieprode kleur.
De beste en (ons inziens) enige optie hiervoor is verse tonijn halen bij de visboer of speciaalzaak. En navragen of het gaat om zogenaamde sashimi of sushi grade vis. Officieel bestaat zo’n grade niet, het is simpelweg een benaming en aanduiding voor verse vis die geschikt is om rauw te eten.
Hier hangt vaak wel een prijskaartje aan (100 gram kost al snel tussen de €5 ~ €8) maar niets is zo naar als ziek worden van vis die uiteindelijk toch niet geschikt bleek te zijn om rauw te eten.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!