Inari Sushi (稲荷寿司, いなり寿司), vaak ook inarizushi genoemd, is een verrukkelijke variant op de traditionele sushi. Een fantastische hapje dat mensen naar mijn idee veel te vaak overslaan. Ontzettend zonde want het is zó lekker.
Deze vorm van sushi is ook in Japan ontzettend geliefd en kom je in talloze varianten tegen. Ze zijn een populaire vulling van bento boxes en gaan maar al te vaak mee naar hanami picknicks.
Wat is inari sushi?
Inari sushi worden gemaakt door gefrituurde tofuzakjes (aburaage) te koken in een bouillon van onder andere sojasaus en mirin. Hierdoor zuigen de vellen zich helemaal vol met de heerlijke, zoete, smaken. Deze zakjes worden vervolgens droog gedept en gevuld met sushirijst.
Bij de traditionele variant zit er vaak alleen maar sushi rijst in de zakjes, met af en toe wat pickled rode gember. Maar tegenwoordig zie je allerlei soorten en smaken voorbij komen.
Afhankelijk van de regio (en je persoonlijke voorkeur) kun je de zakjes vervolgens dichtvouwen en (op de gevouwen kant) neerzetten. Of juist open laten, met de rijstzijde naar boven. Hier leg je dan nog wat van je vulling op, en is het smullen maar!
Met name in het westen en restaurants is deze manier van presenteren (die oorspronkelijk uit Osaka komt) het meest populair. Je kunt immers in één oogopslag zien wat voor lekkers er verborgen zit in het gefrituurde tofuzakje.
Vertaalhulp
Je kunt deze zakjes helemaal zelf maken, maar de meeste mensen (ook in Japan) kopen ze gaan kant-en-klaar. En wij ook! Bij de lokale toko hebben we deze gevonden. Inclusief volledig Japanse instructies. Ingrediënten zijn altijd in het Nederlands (of Engels) aanwezig, maar instructies worden vaak niet vertaald door de leverancier. En dit kan wat lastig zijn als je geen Japans spreekt.
Gelukkig kun je met een beetje Googlen al een heel eind komen. Maar als je geen idee hebt wat je moet doen kan de Google Translate app op je telefoon een uitkomst zijn. Voor stilistische kanji (zoals op de voorkant van deze verpakking) doet die meestal niet zoveel. Maar voor de achterkant, waar alles in nette, strakke kana staat, kun je het prima gebruiken.
De vertalingen zijn vaak een groot zooitje, want Google Translate heeft ontzettend veel moeite met het vertalen van Japans. Toch geeft het je meestal net voldoende handgrepen om uit te vogelen wat je moet doen. Zo stond er in dit geval heel duidelijk dat je het zakje 5 minuten in warm water (ongeveer 60 C°) moet leggen, en daarna voorzichtig open moet maken. Alles wat we moeten weten dus!
Eindeloos variëren
Voor dit artikel heb ik 6 verschillende soorten inari sushi gemaakt. Gewoon om te laten zien hoe makkelijk je kunt variëren. Voel je dan ook vrij om zelf een vulling te bedenken, of uiteraard om gewoon één vulling te kiezen.
Let wel dat traditionele inari sushi over het algemeen vegan is, dus alleen met rijst en pickled gember.
In dit geval heb ik nog wel gekozen voor een variant met tonijn en eentje met masago (kuit van de lodde), voor die extra knipoog naar sushi. Dit is echter géén standaard inari sushi keuze.
De meeste inari sushi zijn namelijk volledig vegetarisch, of vegan. Hierdoor is het een ontzettend geschikte snack om te maken voor een gemengde groep eters.
Het hangt er dus volledig vanaf wat voor keuzes je zelf maakt voor je toppings. Zo zijn er in dit geval 4 soorten vegetarisch, en kunnen ze allemaal ook vegan gemaakt worden mits je kiest voor een vegan mayo en vegan kaas.
Vind je het moeilijk kiezen? Onze persoonlijke favorieten zijn degene met paddenstoelen, kimchi en kaas, of spicy tonijn.
In de bento
Overigens zijn deze inarizushi ook koud nog heerlijk! Sterker nog, als ze even hebben gestaan trekt het vocht en de smaken van de tofu zakjes extra in de rijst! Ik heb er dan ook geen moeite mee inarizushi een dag later nog te eten. Zo maak ik vaak een paar extra om mee te nemen in een bento.
Als je ze mee gaat nemen moet je wel even opletten met de toppings, stapel ze niet te hoog op, of leg het er vlak voor het serveren pas er op. Het alternatief is natuurlijk het maken van dichtgevouwen inarizushi, dan heb je sowieso geen probleem dat het er vanaf valt.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!