De winter is natuurlijk het seizoen hét seizoen voor een lekker stoof- of stamppotje. Maar stoven doen ze in de Japanse keuken het hele jaar door. Zo zijn er tal van heerlijke bijgerechten waarbij allerhande groenten lekker mogen sudderen in dashi. Deze Japans gestoofde taro is zo’n heerlijk, gestoofd bijgerecht!
Wat is taro?
Taro, ook bekend als “sato-imo” in het Japans, is een knolgewas met een zachte textuur en een aardse smaak. Je kunt echter niet zomaar je tanden in deze knol zetten. Rauw taro bevat namelijk het licht giftige calciumoxalaat. Dit zit vooral in de buitenste schil, dus zorg dat je de taro goed schilt! Maar eenmaal gekookt, heeft de taro een romige en subtiele smaak en kun je het veilig eten.
Waar kun je taro kopen?
Taro is verkrijgbaar bij groente speciaalzaken en de toko. Dit is echter wel erg wisselend per locatie en per seizoen. Tot nu hebben wij het altijd redelijk consistent bij de Amazing Oriental kunnen kopen. Maar kun je geen taro vinden? Dan kun je ook andere knolgewassen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een daikon (rettich).
Wat is nimono?
Taro wordt meestal bereid volgens de Japanse techniek genaamd “nimono”. Simpelweg, stoven! Hierbij wordt (meestal) groente langere tijd, langzaam gegaard in een bouillon. Vaak gemaakt van dashi, sojasaus en mirin. Elk gerecht dat gebruik maakt van deze bereidingswijze is een “nimono” gerecht. Je kunt het dus maken met meer dan alleen taro. Denk aan daikon of bamboescheuten.
Onmisbare dashi
Naast het vinden van de goede groente is de dashi daarna het allerbelangrijkste. Deze geeft de voornaamste smaak aan je taro. Zelf maak ik het liefste een kombu en shiitake dashi, maar je kunt ook een kant-en-klare (vega) dashi naar keuze gebruiken. Net waar je op dat moment toegang toe hebt.
Verder hoef je alleen nog maar een paar smaakmakers zoals sojasaus, mirin, en sake toe te voegen en je kunt alles lekker laten sudderen terwijl je toekijkt. Easy peasy toch?
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!