Deze Japanse roerbak uit Okinawa, genaamd chanpuru (チャンプルー) is een echte klassieker en maakt gebruik van goya. Hier ook wel bekend als bittermeloen of sopropro. Daarnaast wordt er nog flink wat tofu, ei, en in dit geval shiitake aan toegevoegd en wordt het geheel afgemaakt met klassieke Japanse smaakmakers zoals sojasaus en dashi.
Tofu én buikspek
Hier wordt tofu vaak gezien als een vegetarisch alternatief, en laten een hoop mensen het links leggen. In Japan is tofu ‘gewoon’ een ingrediënt en wordt het al dan niet op zichzelf gegeten, of gewoon gemengd met vlees. Zo heeft een traditionele chanpuru naast ei en tofu ook stukken buikspek in de mix zitten.
Deze worden eerst even lekker krokant gebakken (of zelfs kort gefrituurd) en daarna verder verhit in de mix. Het is een integraal onderdeel van de traditionele versie. Eet je echter geen (varkens)vlees dan kun je het prima vervangen met een andere vleessoort, of weglaten. Zo heb ik het vervangen met wat shiitake. Een paar druppeltjes (vega) liquid smoke, of wat smoked flakey salt, kunnen dan een zelfde soort diepgang naar voor brengen als varkenvlees zou hebben gedaan.
Goya a.k.a. Sopropro
Ster van deze maaltijd is de Goya. Deze groente staat beter bekend als bittermeloen, of sopropro, en kennen we hier vooral als een Surinaams ingrediënt. Het is echter een veel gebruikte groente op Okinawa, een tropische eilandengroep in Japan.
Deze regio staat niet alleen bekend om haar witte stranden en tropische klimaat, maar ook om haar eten. En het feit dat het meer 100-jarigen telt dan elke andere plek op aarde! Volgens velen heeft dit te maken met het dieet van de mensen daar. Ze eten er verhoudingsgewijs veel minder vlees, vis en zuivel dan de rest van Japan, en juist meer groente en tofu.
Verse goya
Goya wordt met name in Okinawa veel gegeten en is daar echt een iconisch ingrediënt met een lange geschiedenis. Op elke straathoek kun je wel verse goya halen en er zijn talloze heerlijke gerechten mee te bereiden.
Hier is het af en toe een gevecht om aan verse goya te komen. Zo had jammer genoeg geen enkele toko bij mij in de buurt verse goya in het assortiment, en ook onze groenteboer kon er niet aan komen. Gelukkig heeft Amazing Oriental een diepvries variant in het assortiment. Let wel dat je een minimale order hoeveelheid hebt voor diepvriesproducten. Maar dat is meteen een goed moment om andere lekkere dingen in te slaan.
Goya bereiden
Maar of je goya nou vers is of uit de diepvriezer komt, je moet er nog wel even wat mee doen voor je hem kunt eten. Want zoals de naam “bittermeloen” al zegt, is het een vrij bittere groente. Als je daar van houdt is het perfect, maar over het algemeen wil je hem toch net wat minder bitter krijgen voor je hem toevoegt aan je gerechten.
Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is de goya doormidden snijden en de zaden te verwijderen. Eveneens het witte vliesjes dat je aan de binnenkant vindt. Vervolgens snijd je hem in reepjes en bestrooi je het geheel met ruim zout. Dit laat je 20 minuten trekken en vervolgens spoel je het geheel af met ruim water. Eventueel kun je hem ook nog een paar minuten koken en blancheren.
Jammer genoeg verliest de goya tijdens het koken wel wat van zijn kleur. Dit is een combinatie van het feit dat de goya uit de diepvries kwam, en het gebruik van een (te) donkere sojasaus. Wil je dit voorkomen? Bak dan de goya wat apart en gooi pas op het laatst door elkaar. Zo voorkom je dat de saus teveel in de goya trekt en behoud het geheel haar kleur beter.
Maar mooi groen of niet, deze Japanse roerbak uit Okinawa smaakt hoe dan ook verrukkelijk!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!