Deze aardbeien boba latte met kersenbloesem (イチゴと桜のタピオカ) is mijn eigen versie van de talloze heerlijke varianten die je op dit moment in Japan kunt krijgen. Bubble tea, boba tea, tapioca tea, of hoe je het ook noemen wilt is razend populair in Japan. Het drankje is in allerhande vormen te verkrijgen. Als de classic milk tea, in latte variant, of zelfs als iced tea, en in desserts.
Tijdens de lente doen ze hier echter nog een schepje bovenop. Want tijdens de hanami periode (waarbij men door het hele land de kersenbloesem bewondert) komen er elk jaar talloze limited edition smaken op de markt. Allen met een hint naar de lente en de kersenbloesem. Deze creatie is geïnspireerd door die heerlijke lentekriebels.
Wat is bubble, boba, of tapioca tea?
Maar laten we eerst nog even een stapje terug doen en uitleggen wat een bubble tea überhaupt is! Dit drankje is zo rond 2012 aan haar opmars begonnen. Het drankje komt oorspronkelijk uit Taiwan en is een mix van thee, melk, en tapioca balletjes, en soms nog andere smaaktoevoegingen zoals siroop.
Het meest kenmerkende hieraan zijn dus de tapioca balletjes. Kleine, meestal zwarte balletjes, die qua structuur het meeste lijken op een gummibeer. Deze balletjes worden gemaakt van de cassaveplant en hebben van zichzelf maar weinig smaak. Het gaat met name om de structuur die het meegeeft aan het drankje.
De afgelopen jaren is het alsmaar populairder geworden en vind je nu over de hele wereld wel speciale bubble tea shops, en kun je de ingrediënten bij de gemiddelde toko en Aziatische supermarkt wel vinden. Het kersenbloesempoeder voor deze aardbeien boba latte met kersenbloesem kun je wat moeilijker vinden in de winkel… Het makkelijkste is om deze online te bestellen.
Meer over kersenbloesem ingrediënten (en waar je ze kunt kopen) kun je lezen in ons artikel “Hoe gebruik je kersenbloesem ingrediënten?“
Geen thee
Hoewel het oorspronkelijke drankje gemaakt wordt met thee zie je overal al variaties ontstaan zoals de latte, hierbij wordt de thee simpelweg weggelaten of vervangen. In ons geval met een combinatie van verse aardbeienpuree, kersenbloesemhoningsiroop, en kersenbloesempoeder.
Het allerlekkerste is als je voor dit recept verse, Hollandse, aardbeien gebruikt. Die lekker sterk geuren. Hiermee kun je de beste aardbeiensmaak aan je drankje geven. Overigens kun je ook prima mixen met andere bessen zoals frambozen of bosbessen. Maar gezien aardbeien echt als een lentevrucht worden gezien in Japan, gaat daar mijn voorkeur naar uit.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!