Kabocha, ofwel Japanse pompoen, is hier niet altijd even makkelijk te krijgen. Gelukkig zien we ze elk najaar toch nog even verschijnen. Meestal aan het einde van oktober liggen de kabocha weer bij de groenteboeren en in de supermarkt. Ik sla dan meteen mijn slag want deze Japanse pompoen kun je voor tal van heerlijke dingen gebruiken. Niet alleen om er bijvoorbeeld soep van te maken, maar ook heerlijke kabocha bitterballen!
Kabocha Bitterballen of korokke?
Eerlijk is eerlijk, ik zoek de grens van wat een “bitterbal” is behoorlijk op met dit recept. Sterker nog, Ingrid en ik hebben elkaar – tijdens het fotograferen van deze lekkernij – zitten plagen. Ik bleef ze stug bitterballen noemen, zij kleine korokke.
Volgens Ingrid is iets alleen een bitterbal als er een ragoutachtige vulling in zit op basis van een roux. En stiekem heeft ze daar wel gelijk in, want deze kabocha bitterballen zijn eigenlijk meer gefrituurde balletjes pompoenpuree. Maar mij maakt het niets uit. Ze zien er uit als bitterballen en eten net zo makkelijk weg als de “echte” variant, dus ik noem ze lekker bitterballen!
Roux of niet?
Maar waarom heb ik er dan niet gewoon een roux bijgemaakt? Plat gezegd omdat ik er geen zin in had dit te maken. Ik vind roux maken altijd een vervelend klusje. Het is totaal niet moeilijk, maar ik ben gewoon te ongeduldig. En als je korokke zonder roux kunt maken, waarom dan niet ook een bitterbal?
Het is gewoon een lekker makkelijke manier om de bitterballen te maken. Je hebt ietsjes meer wachttijd nodig voor de vriezer, maar daarentegen hoef je niet te wachten tot de roux volledig is opgestijfd en bewerkbaar is. Ook voorkom je een mogelijk wat melige smaak als de roux niet helemaal perfect lukt, en blijft de pompoensmaak op deze manier erg puur. Maar voel je vrij om en roux toe te voegen als je wel voor een wat meer stevige vulling wilt gaan.
Lekker dippen
En mocht je je afvragen of deze kabocha bitterballen het ook goed doen met de klassieke dip; mosterd? Nou, nee. Niet echt. In dit geval raad ik je aan om lekker voor een fritessaus te kiezen of voor een heerlijke tonkatsu saus. Deze saus zie je in Japan veel terug op tonkatsu (Japanse schnitzels) en andere gefrituurde lekkernijen zoals, uuh, nou ja, korokke…
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!