Hanami dango (花見団子) staan voor mij symbool als de ultieme lente snack in Japan. De lente is in Japan een grootse gebeurtenis, en het startseizoen is het verschijnen van de sakura, ofwel de kersenbloesem. Van eind maart t/m begin april kleurt het gehele land roze en trekken miljoenen mensen er op uit om de bloesem te bewonderen. Maar ook om heel veel te eten en drinken!
Tijdens deze periode worden er overal zogenaamde hanami party’s gehouden. Picknicks onder de kersenbloesem waarbij vrienden, familie, maar ook collega’s elkaar opzoeken en hele middagen spenderen met eten en drinken.
O-hanami snacks
Ze eten dan geen simpele boterham met kaas maar uitgebreide o-hanami bento, gevuld met de meest heerlijke dingen. Hierbij gebruikt men vaak seizoensgebonden ingrediënten gebruikt zoals bamboescheuten, nanohana, aardbeien en heel veel kersenbloesem gerelateerde lekkernijen.
Een iconische snack die mensen tijdens deze periode ook veel eten is de hanami dango. Een drietal rijstcakes aan een spiesje, in drie kleuren die de kleuren van de kersenbloesem moet voorstellen. Afhankelijk van waar je hem haalt heeft elke kleur ook een eigen smaak. Al voegen ze soms alleen wat kleurstof toegevoegd om het juiste effect te krijgen.
In tegenstelling tot veel andere soorten dango (zoals bijvoorbeeld deze zunda (edamame) dango wordt de hanami versie meestal zonder een topping geserveerd. De smaken en structuren moeten echt van de dango zelf afkomen.
Dango maken
Voor het maken van deze – bij het gebrek aan een betere vertaling – rijstcakes heb je twee soorten speciale meel nodig. Namelijk mochiko of shiratamako (zoet rijstmeel) en joshinko (rijstmeel). Hier is niet altijd makkelijk aan te komen, tenzij je een goede Japanse toko in de buurt hebt.
Een andere manier, welke wij hier gebruiken is het mixen van mochiko samen met soft silken tofu. Hierdoor heeft de dango een iets andere structuur maar is het ontzettend makkelijk te maken.
Dezelfde basis
Voor het maken van deze hanami dango gebruiken we dus in feite exact dezelfde basis als die voor de edamame variant. We splitsen alleen het deeg in drie delen op zodat we wat extra smaak- en kleurstoffen kunnen toevoegen. Super simpel dus!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!