Denk je aan Japanse dumplings dan zullen gyoza je waarschijnlijk als eerste te binnen schieten. Deze gebakken en gestoomde hapjes zijn razend populair, maar er zijn nog veel meer overheerlijke Japanse dumplings; deze oyaki met paddenstoelen bijvoorbeeld!
Wat is oyaki?
Oyaki lijken nog het meeste op een hockeypuck. Je maakt ze van een super simpel deeg en vult ze met een smakelijke vulling. Deze vulling is vaak vegetarisch, al kom je soms ook kip tegen. Vis of schaaldieren zie je vrijwel nooit terug als vulling in oyaki. Populaire varianten zijn bijvoorbeeld aubergine en miso, zoete aardappel, walnoten miso, en gobo. Soms hebben ze zelfs een zoete vulling zoals appels en rozijnen.
Je bakt de dumplings eerst in een pan tot ze een mooi krokant jasje krijgen, daarna stoom je ze nog even zodat het deeg door en door gaar is.
Uit Nagano
Je komt deze lekkernij vooral in de wat meer noordelijke regio’s van Japan tegen en in bergachtige gebieden met veel sneeuw, Nagano bijvoorbeeld. In deze gebieden is het lastiger om rijst te verbouwen, dus kregen andere gewassen zoals granen meer gelegenheid om te groeien en ontstonden er meer regionale gerechten op basis van tarwe en soba. De oyaki is zo’n gerecht dat daar uit voortgekomen is.
Het is een regionale specialiteit en daar nog altijd geliefd. Je vindt het in tal van restaurants, op veel verschillende manieren. Ook als streetfood is het erg geliefd. En als je geluk hebt kom je “ash oyaki” tegen, een variant die niet op een pan of plaat gebakken wordt, maar op een rooster over de hete as van het vuur ernaast.
Stiekem zit er dus nog best wel een mooi stukje historie achter deze lekkernij. Het laat ook maar weer eens zien hoe veelzijdig de Japanse keuken is, en dat het verder gaat dan alleen maar (rauwe) vis of wagyu.
Zelf oyaki maken
Er zijn ontelbare manieren om een smakelijke vulling te maken. Dus ga ook vooral zelf aan de slag en bedenk wat lekkers. Het is een makkelijk gerecht en ook erg leuk om te maken voor een feestje of gezamenlijke maaltijd. Want zelfs het deeg is super snel en makkelijk. Het enige waar je even mee zit te stuntelen is het dichtmaken van je oyaki, daarom deze video die vanaf ongeveer 5:40 laat zien hoe je dat makkelijk doet (en heeft overigens ook direct een recept voor een lekkere aubergine en miso vulling)
Oyaki zijn voor mij dan ook een persoonlijke favoriet die ik graag maak en mee experimenteer. Want nieuwe vullingen bedenken is ontzettend leuk om te doen.
Voor nu begin ik echter met deze heerlijke oyaki met paddenstoelen. Een erg geliefde variant bij mij thuis; heerlijke Japanse paddenstoelen zoals enoki, shiitake, en shimeji gebakken met een flinke schep gehakte knoflook en sojasaus. Helemaal vega, met toch een vlezige structuur en bovendien bomvol smaak.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Ook mogen de recepten en alle daar toebehorende materialen en informatie niet worden ingezet of gebruikt worden voor commerciële doeleinden zoals (bijvoorbeeld maar niet behouden tot) restaurants, catering, verzamelrecepten sites en meer. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website. De op de website aangeboden materialen worden geleverd zonder enige vorm van garantie of aanspraak op juistheid. Zet- en typfouten onder voorbehoud. Zie volledige disclaimer hier.
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!
2 comments
Er staat 300ml bloem, wat neerkomt op ongeveer 180 gram. Dan wordt het deeg echt een enorme plakboel. Kan het zijn dat het 300 gram moet zijn? Met ongeveer zo veel bloem krijg ik namelijk wel een enigszins hanteerbaar deeg.
Hi Diana,
Dat moet inderdaad gram zijn! De ml was gewoon een foutje, alleen vloeistoffen geven we weer in ml 🙂