We hebben niet altijd zin om uitgebreid te koken, soms moet iets gewoon snel klaar zijn en zonder poespas te maken zijn. En deze Japanse paddenstoelenpasta, ofwel きのこのパスタ (kinoko pasta) is dan een fantastische optie.
Japanse pasta met paddenstoelen, is een geliefd avondmaaltje bij velen. En vind je in tal van varianten. Maar deze versie met boter, sojasaus, en wat shichimi togarashi is onze favoriet! Het enige wat je nodig hebt is zijn 5 ingrediënten: dashipoeder, boter, sojasaus, spaghetti en paddenstoelen!
Wafu Pasta
Net als onze pasta met umeboshi is deze versie een zogenaamde ‘wafu pasta’. Wafu is een algemene term die gebruikt wordt voor westerse gerechten die gemaakt worden met Japanse, traditionele ingrediënten. Je kunt het vertalen als ”Japanse stijl”.
De voornaamste elementen hierin zijn natuurlijk de sojasaus, maar ook het gebruik van dashipoeder (een soort Japanse bouillonblokje), en Japanse paddenstoelen.
Boter en Sojasaus
Hoewel ik echt wel fan ben van een pasta met lekker veel saus, is het soms gewoon overbodig. Zo ook bij deze Japanse pasta met paddenstoelen. Er is precies genoeg om alle noedels volledig te bedekken en je wel dat echte ‘sauzige’ mee te geven, zonder dat de spaghetti er in verdrinkt.
De saus bestaat vrijwel volledig uit boter en sojasaus. Hierdoor merk je het echt als je een kwalitatieve goede boter gebruikt (kan ook plantaardig uiteraard), en ook de keuze van je sojasaus maakt een hoop uit. Het zijn namelijk deze twee ingrediënten die je belangrijkste smaakmakers zijn.
Kinoko
Kinoko is het Japanse woord voor paddenstoelen, en in principe kun je elk type paddenstoel gebruiken dat je wilt. Wel raad ik aan er in elk geval altijd shiitake bij te gebruiken. Deze kenmerkende, Japanse paddenstoelen zit bomvol umami en heeft met zijn bijzondere structuur echt een meerwaarde. Ook de shimeji zijn een heerlijke varient, maar ook onze vertrouwde kastanjechampignon past hier prima bij! Je kunt kiezen voor één soort, of gewoon lekker mixen. Net wat je op dat moment in huis hebt.
Yuzu shichimi togarashi
Verder maak ik deze Japanse pasta met paddenstoelen graag af met een beetje yuzu shichimi togarashi. Een 7-kruiden peper uit Nagano en gemaakt door Yawataya Isogoro (o.a. te koop bij Roppongi). Er zit een perfecte hoeveelheid pit in, maar vooral de citrustonen van de yuzu zijn zo lekker. Deze zorgen ervoor dat het vettige van de boter, en het zilte van de sojasaus nét wat milder worden. Allemaal samen zorgt het dan ook voor een uitgebalanceerde smaak met een geweldig aroma. Het water loopt me alweer in de mond!
Geen yuzu shichimi togarashi in de buurt? Dan kan ook een gewone shichimi gebruikt worden. Of zelfs gewoon een paar chilivlokken om in elk geval het beetje pit na te bootsen. Voeg eventueel wat citroenrasp toe en sesamzaadjes en hebt een soortgelijk effect.
Dashi
Tenslotte is er nog een belangrijk Japans ingrediënten om deze pasta nét dat beetje extra te geven: dashipoeder! Dashi is een Japanse bouillon en de basis van tal van gerechten. Het wordt gemaakt door kombu (zeewier) en katsuobushi (bonitovlokken, van gedroogde vis) te laten trekken in water. Je kunt het vers maken, maar er ook gewoon de Japanse variant van een bouillonblokje voor gebruiken. Dan spreek je van dashipoeder.
Dit dashipoeder wordt deels gebruikt om toe te voegen aan het kookwater, en de andere helft gaat in de botersaus. In deze variant hebben we gekozen voor een vegan dashipoeder, gemaakt puur op basis van kombu. Deze kun je vinden bij de toko of Azatische supermarkt. Maar heb je hier geen toegang toe, of heb je er gewoon geen zin? Dan kun je het eventueel ook gewoon weglaten.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!
2 comments
hallo,
bij dit recept wordt in de instructies bij punt 6 als ingredient sake genoemd. De sake staat echter niet in de ingredientenlijst dus ik vroeg me af om hoeveel sake in dit recept gebruikt moet worden.
Mijn dank voor jullie reactie
met vriendelijke groet
Frans van Hees
Hi Frans,
Scherp gezien! Het gaat in dit geval om 2 el sake (ongeveer 25~30ml). We hebben het inmiddels aangepast, dankjewel!