Karaage, ofwel Japanse gefrituurde kip, daar mag je mij wakker voor maken! Krokant van buiten, mals van binnen en heerlijk gemarineerd. Je vindt deze klassieker op tafel bij elk Japans huis, in een bento-lunchbox, bij eetstalletjes en in restaurants. Je komt karaage echt overal tegen in Japan. En met slechts een paar stappen zet jij nu ook een hele bak met deze lekkernij op tafel!
Wat is karaage?
Om te beginnen: je spreekt het uit als kara-age met een korte pauze tussen de a’s in het midden. Het is de naam voor de bereidingswijze van ingrediënten die je eerst marineert, dan in bloem wentelt en vervolgens frituurt. Je hoeft dus niet perse kip te gebruiken, het kunnen ook stukjes vis of groenten zijn. De officiële naam voor deze karaage is dan ook eigenlijk tori-karaage, want tori betekent kip.
Karaage of tatsuage?
Maar misschien ken je dit gerecht ook nog wel onder een andere naam! Liefhebbers van Japanse izakaya, eethuisjes waar je onder het genot van een alcoholische versnapering allerlei kleine gerechtjes eet, kennen deze gefrituurde kip misschien als tatsuage.
Aangezien de kip in ons recept eerst gemarineerd is klopt dat, maar het verschil is dat karaage gemarineerd mag zijn en tatsuage gemarineerd moet zijn. Tegenwoordig zit er in de praktijk nog maar weinig verschil in de twee, aangezien karaage vrijwel altijd gewoon gemarineerd wordt, en je de term tatsuage bijna niet meer tegenkomt.
De ultieme crunch
Maar of je deze Japanse, gefrituurde kip nou karaage of tatsuage wilt noemen, smullen zal je zeker! Extra fijn is ook dat het geen moeilijk recept is. Al is het wel even opletten op een aantal zaken, mits je écht goede karaage wilt hebben. Zo geven wij altijd de voorkeur aan het gebruiken van kippendijfilet in plaats van gewone kipfilet. Kippendijfilet is over het algemeen net wat malser en dat staat in perfect contrast tot de super krokante buitenkant.
Deze gefrituurde buitenkant krijg je overigens door de kip eerste even flink te laten marineren. Je haalt de stukjes vervolgens uit de marinade (zonder er al te veel af te laten lopen) en gooit het in een grote schaal met flink wat katakuriko (aardappelzetmeel). Meng alles goed door tot de marinade het aardappelzetmeel zo goed als volledig heeft opgezogen. Daarna gaan ze rechtstreeks het frituurvet in (welke echt op 180°C moet zijn!).
Doe niet teveel stukjes tegelijkertijd in de pan om te zorgen dat ze rondom goed kunnen verhitten en garen. In een minuutje of 2~3 zijn ze vervolgens heerlijk goudbruin en kun je ze even goed laten uitlekken. Laat ze bij voorkeur uitlekken op een klein rekje (bijvoorbeeld een koekjesrek) met keukenpapier eronder. Besprenkel ze eventueel nog met wat (grof)zout en genieten maar!
Twee keer bakken?
Sommige mensen zweren overigens bij het twee keer frituren van de karaage. Hierbij frituur je dan eerst een seconde of 90, haal je de kip uit de frituur, laat je het een paar minuten afkoelen, en frituur je daarna nog een half minuutje. Zelf vind ik daar altijd weinig verschil in zitten. Sterker nog, meestal gaat het dan net de grens over van krokant naar een soort “pulverig” korstje. Je verliest dan de echte, lekkere crunch die net op tijd meegeeft, in plaats van te vergruizen.
Zorg er gewoon voor dat je op de juiste temperatuur frituurt, niet teveel tegelijkertijd in de pan bakt, en ze goed laat uitlekken en dan gaat het ongetwijfeld goedkomen.
Serveertips
Serveer de karaage met wat partjes citroen en Japanse (kewpie) mayonaise als fingerfood, neem ze mee in een bentobox met wat rijst of serveer ze als bijgerecht bij je Japanse maaltijd. Ook heel lekker; doe ze op een broodje met pindakaas en chili oil, in een lekkere salade, of rol ze op in en wrap. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!