In Japan zijn ze dol op donburi gerechten (ook wel afgekort tot “don”). Deze gerechten zijn eigenlijk niets meer dan een kom rijst, met daar bovenop een topping. Oyakodon (親子丼) is een van de meest geliefde varianten van een donburi, waarbij je kip en ei op rijst serveert. Hier zit overigens een leuke woordspeling in, want “oyako” betekent letterlijk ouder en kind. Kip en ei, snap je hem?
Bij ons thuis is de oyakodon een grote favoriet. Niet alleen vanwege de heerlijke smaak, maar vooral omdat hij met weinig ingrediënten binnen no-time op tafel staat. Je kookt de malse kipstukjes samen met ei en ui in een rijke bouillon van sojasaus, dashi, mirin en suiker. Je krijgt hierdoor een soort dunne, maar enorm smaakvolle omelet voor op je rijst.
Cooking with Dog
Oyakadon at ik voor het eerst (jaren geleden) in Japan en ik was opslag verliefd op dit heerlijke gerecht. Sindsdien heb ik het al ontelbare keren gemaakt, in tal van variaties. De versie die ik nu het liefste maak is gebaseerd op de oyakadon van Cooking With Dog.
Cooking with Dog is een iconisch Japans kookkanaal op YouTube dat al sinds jaar en dag (2007!) authentieke Japanse gerechten met ons deelt. De verder naamloze Chef en haar trouwe partner, de hond Francis, presenteren deze online kookshow. Helaas is Francis inmiddels overleden maar het kanaal staat nog altijd vol met heel veel lekkers, en dus ook heel veel ideeën.
Ook de inspiratie voor dit oyakodon recept komt daar dus vandaan. Al hebben we inmiddels wel wat eigen aanpassingen naar onze smaak gemaakt.
Dashi en mirin
De belangrijkste smaakmakers in onze versie zijn de sojasaus, dashi en de mirin. Sojasaus zal jullie vast wel bekend zijn, dat kun je bij elke supermarkt inmiddels wel krijgen. Dashi en mirin zijn echter ook onmisbaar in dit recept.
Dashi is een visbouillon op basis van gedroogde bonito (een tonijn achtige) en konbu zeewier. Het is een onmisbaar ingrediënt in de Japanse keuken en leuk om zelf een keer te maken. Maar maak het jezelf niet al te moeilijk, en gebruik dashi in poedervorm als je kleine hoeveelheden nodig hebt!
Deze zakjes dashipoeder kun je bij de meeste toko’s en Aziatische supermarkten makkelijk vinden en bevatten meerdere porties. Zoals gezegd zijn de meeste gebaseerd op een mix van gedroogde bonito en zeewier en dus niet vega-friendly. Wel zijn er ook varianten met alleen zeewier, al zijn deze wat lastiger te vinden.
Ook mirin hoort in je keukenkastje thuis als je regelmatig Japanse kookt. Mirin is een zoete Japanse kookwijn op basis van rijst en heel veel suiker, wel 40-50%. Honmirin is de oorspronkelijke variant met een alcoholpercentage van 14%. Tegenwoordig kom je vaker mirin met een alcoholpercentage van 1% of minder tegen, dan hoeven ze bij het importeren minder accijns te betalen. En is het dus goedkoper.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!