Dat we hier niet vies zijn van wat tofu moge duidelijk zijn. En we voegen graag nog een grote favoriet toe aan onze tofu recepten: deze tofu karaage! Mals, bomvol smaak, en heerlijk crunchy. Met natuurlijk alle fantastische, zoute, vette elementen die je kunt verwachten van een gefrituurde snack.
Maar voordat je je vingers kunt aflikken bij deze lekkernij zul je flink aan de bak moeten. Dit recept staat namelijk niet binnen een paar minuten op tafel.
Geduld is een schone zaak
Het lastigste aan deze tofu karaage is de hoeveelheid geduld en planning die het vergt. Je hebt namelijk al snel zo’n 48 uur nodig voordat je aan de slag kunt gaan met dit gerecht. Maar met een beetje planning en handigheid is dat geen enkel probleem meer!
Om de juiste structuur te krijgen moet je de tofu namelijk minimaal 2x (maar bij voorkeur 3x) opnieuw invriezen en ontdooien. Tussentijds druk je zoveel mogelijk vocht uit de tofu, met als eindresultaat een tofu die qua structuur veel meer op kip lijkt.
Door het herhaald invriezen, ontdooien en uitpersen van het vocht ontstaan er namelijk verschillende laagjes in de tofu. Deze lijken – wanneer je er in hapt – op de structuur zoals je die kent van een kipfilet.

Ik plan het vaak in rondom slapen en werken. Invriezen als ik naar bed ga, ontdooien als ik naar werk ga, en weer invriezen als ik thuis kom. Maar hou rekening met ongeveer 4~8 uur per ronde, afhankelijk van de grootte van je tofu en de temperatuur van je vriezer etc.
Eenmaal het invriezen en ontdooien een paar keer herhaald en de tofu van zoveel mogelijk vocht te hebben ontdaan kun je hem in kleinere stukken breken. Deze stukken worden uiteindelijke gefrituurd en zorgen voor de overheerlijke tofu karaage die je hierboven ziet. Niet van echt te onderscheiden toch?
Mary’s Test Kitchen
Het idee om de tofu op deze manier te behandelen komt van Mary’s Test Kitchen op YouTube, en haar recept voor “the best vegan fried chicken“. We hebben het slechts wat verder aangepast om meer op karaage te lijken. Zo laten we het weken van de tofu stukken in bouillon achterwege, zodat onze Japanse marinade beter in kan trekken.
Aandachtspunten
Het is echt één van mijn favoriete vervangers geworden voor gefrituurde kip, en als ik karaage maak is het ook altijd op deze manier. Natuurlijk merk je nog wel wat verschil, maar de smaaksensatie is er absoluut niet minder om.
Wel zijn er een paar belangrijke dingen om te onthouden. Zo MOET je echt een firm tofu gebruiken. Geen silken firm, of wat dan ook. Firm is het sleutelwoord hier. Ik gebruik hiervoor meestal de Bio+ Tofu van Picnic voor. Een tofu die ik “zo” niet echt lekker vind maar het altijd wel goed doet in dit recept.
Verder wil je er ook voor zorgen dat je de tofu niet te lang in de marinade laat liggen. Dit lijkt nogal tegenstrijdig, want meestal betekent langer marineren meer smaak. In mijn ervaring komt dit de structuur niet ten goede én wordt het geheel al snel te zout. Gewoon zorgen dat de tofu aan alle kanten omringd is met marinade, en zorgen dat je bloemmengsel op smaak is gebracht, en ik weet zeker dat je voldoende smaak zult hebben aan je tofu karaage.
Voorraadje aanleggen
Nu kost dit gehele proces best wel wat tijd en moeite. Lastig dus als je *ineens* zin hebt in karaage. Meestal koop ik 3 of 4 pakken tofu tegelijkertijd en doorloop ik dit gehele traject in één keer voor alle verpakkingen tegelijkertijd. Ik breek de tofu op in de karaage brokken die ik wil en de losse stukken vries ik gewoon weer in. Als ik dan zin heb in karaage pak ik simpelweg wat stukjes uit de vriezer en doe ik mijn ding. De kleine brokken zijn ook al een stuk makkelijker en sneller te ontdooien, dus wordt het een stuk praktischer voor ‘doordeweeks’ gebruik.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan boven geschreven. Zetfouten onder voorbehoud. De teksten, foto’s, receptinformatie, en overige content op Proef Japan zijn – tenzij anders vermeld – ons eigen intellectueel eigendom en mogen niet zonder (vooraf gegeven) toestemming geheel of gedeeltelijk worden gebruikt op andere platformen. Zowel online als offline. Je mag je uiteraard wel laten inspireren maar we zouden het fijn vinden als je dan naar ons linkt als originele bron.
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!