Naast curry udon, is ook deze yasai yaki udon een graag geziene gast bij ons aan tafel. Dit recept voor gebakken noedels met groente (野菜焼きうどん) is keer op keer een succes. Mede dankzij de combinatie van Japanse udon noedels, een rijke saus, en het variëren met groente.
De yasai, ofwel groente, in dit recept kies ik nogal willekeurig. Afhankelijk van wat ik in huis heb. Hierbij probeer ik wel altijd te letten op een goede mix van kleuren, smaken en structuren.
Maar één van mijn favoriete combinaties is degene die ik in dit recept deel. Zo zorgen de lotuswortel en gewone wortel voor een lekkere bite, de Chinese kool en (lente) ui voor wat frisheid, en de paddenstoelen voor wat extra smaak en diepgang.
Lotuswortel en paddenstoelen
Ik kan je met name het gebruik van lotuswortel (renkon, in het Japans) van harte aanbevelen. Deze knol vind je in Nederland niet zo heel erg snel in de supermarkt, maar de betere groenteboer heeft ze (seizoensgebonden) in het assortiment. Net als de meeste (Aziatische) toko’s met een versafdeling.
Maar je bent vrij om elke willekeurige mix te gebruiken die je wilt. Want yaki udon wordt op tal van manieren gemaakt. Veel voorkomende basisingrediënten zijn echter Chinese kool, wortel, ui, en shiitake.
Waar vind je udon noedels?
En heb je geen idee waar je udon noedels kunt vinden? Dat is gelukkig super makkelijk! De meeste supermarkten hebben ze in het Aziatische schap liggen, en zelfs de Xenos heeft ze standaard in het assortiment. Je kunt ze kopen in pakjes voor nog geen euro per portie. In principe is één zakje genoeg voor één portie. Maar deze vind ik al snel heel erg groot.
Door de noedels aan te vullen met lekker veel groente maak ik dan ook vaak twee kleinere porties uit één zakje. Ben je met vier niet al te grote eters? Dan is drie zakjes meer dan genoeg.
Overigens zijn udon noedels over het algemeen volledig veganistisch dus ook geschikt voor een plantaardig dieet. Controleer voor de zekerheid wel even de verpakking, want soms worden ze wel gemaakt in fabrieken waar eieren worden verwerkt.
De saus
Maar naast de noedels en de groente draait het ook om de saus waarin dit alles gebakken wordt. Deze saus is een variant op de Japanse “everything sauce” genaamd mentsuyu. Dit is een basismengsel van dashi, sojasaus en mirin. Welke voor tal van noedelgerechten word gebruikt. Vaak als basis van bouillon, of in sterkere (ingedikte) vorm als een dipsaus. Voor de yasai yaki udon gebruiken we het echter in een wat dunne, lichte variant.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!