Een (traditionele) Japanse maaltijd steekt wat anders in elkaar dan onze standaard van aardappelen, vlees en groente. Daar is de basis rijst, miso soep, een proteïne (vlees/vis/tofu/etc) en twee à drie kleine bijgerechten. Deze bijgerechten heb je in 1001 variaties. Van heerlijke tsukemono (ingelegde groente) tot kleine salades zoals namasu.
Deze wortel kinpira is ook zo’n traditioneel bijgerecht, welke niet alleen makkelijk te maken is, maar ook nog eens heel erg lekker. Je kunt het bijvoorbeeld serveren bij een salade, naast een stukje vlees(vervanger) of natuurlijk in je bento.
Manier van bereiden
Leuk is ook dat ‘kinpira’ niet zozeer slaat op de wortel, maar meer op de wijze van bereiding. Je kunt vrijwel elke soort groente, knol, of wortel pakken en deze als kinpira klaarmaken en serveren.
Het belangrijkste is dat je de groente naar keuze in hele dunne reepjes snijdt. Een beetje vergelijkbaar met de ‘julienne’ snijtechniek. Wij maken ze echter vaak net wat dikker en korter dan een echte julienne gesneden groente zou moeten zijn. Dit vinden we simpelweg net wat lekkerder omdat er er meer bite overblijft.
Koud serveren
Over het algemeen wordt dit gerecht koud gegeten, maar dat betekent niet dat er geen koken aan te pas komt. Eenmaal alles gesneden bak je de groenten een paar minuten in een heel dun laagje lekker hete olie. Dit blus je het af met wat sake die je daarna nog even door laat stomen.
Pas wel een beetje op met eventuele vet spetters want olie en vocht zijn niet bepaald goede vrienden. Gebruik dus niet teveel olie, en bij voorkeur een wat hogere pan.
Wanneer je dit gedaan hebt kun je de smaakmakers toe gaan voegen. En hoewel de basis bestaat uit mirin en sojasaus is het een beetje afhankelijk van de groente en je eigen voorkeur wat je nog meer toevoegt.
Maak het niet te zoet (of juist wel)
In het geval van de – van nature al – zoete wortels voeg ik bijvoorbeeld geen extra suiker toe aan het gerecht. Maar kies ik in plaatst daarvan voor een klein scheutje sesamolie, een hint gember, en extra sesamzaadjes als garnering. Maar ben jij een echte zoete kauw? Voeg dan gerust nog een schepje suiker toe.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!