Het lijkt misschien vreemd, Japanse Coleslaw, maar stiekem is het helemaal niet zo gek! Japan heeft namelijk een lange geschiedenis met het eigen maken van gerechten uit andere landen. Al zijn daar in sommige gevallen wel wat eeuwen overheen gegaan.
Want toen de Japanners in de 16e eeuw kennismaakten met Nanban Ryouri, de keuken van de zuidelijke barbaren (ofwel de Portugezen), waren ze op z’n zachts gezegd niet heel erg enthousiast. De gerechten waar te zwaar en er werden maar vreemde combinaties gemaakt. Na een paar eeuwen, zo rond de Meiji-periode ( eind 19e en begin 20e eeuw) werd de interesse voor westerse gerechten een stuk groter. Langzaam maar zeker werden deze mix-and-match gerechten onderdeel van de Japanse keuken, onder de naam Yoshoku.
Enkele populaire Japanse gerechten, zoals de iconische Japanse curry, vallen in deze categorie. En de Japanse coleslaw dus ook!
Wat is coleslaw?
Coleslaw, of in het Nederlands gewoon koolsla, komt oorspronkelijk uit de Centraal-Europese keukens van Polen en Duitsland. Fijngesneden kool is vermengd met andere groenten en aangemaakt met een zure vinaigrette op basis van mayonaise.
Uiteindelijk vond dit bijgerecht via ons kikkerlandje, vandaar de naam coleslaw, zijn weg naar de Nieuwe Wereld. Daar werd het mateloos populair als side-dish voor de hamburger, of een broodje pulled chicken bijvoorbeeld.
Via een grote omweg belandde het uiteindelijk ook in Japan. Waar ze er inmiddels allerhande combinaties mee maken, want deze simpele salade valt daar al jaren goed in de smaak. En ook wij zijn er dol op! Niet in de laatste plaats omdat je het lekker snel gemaakt hebt, beetje snijden, raspen en mixen et voilà je zet het op tafel.
Makkelijk bijgerecht
Fijne is ook dat het lekker combineert met heel veel gerechten. Met name gefrituurde snacks, of andere lekkere vette happen zoals een teriyaki hamburger en broodje korokke doen het goed met een beetje Japanse coleslaw erbij. Maar ook in een bento kan deze salade een lekker bijgerecht zijn. Genoeg variaties mogelijk dus!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Ook mogen de recepten en alle daar toebehorende materialen en informatie niet worden ingezet of gebruikt worden voor commerciële doeleinden zoals (bijvoorbeeld maar niet behouden tot) restaurants, catering, verzamelrecepten sites en meer. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website. De op de website aangeboden materialen worden geleverd zonder enige vorm van garantie of aanspraak op juistheid. Zet- en typfouten onder voorbehoud. Zie volledige disclaimer hier.
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!