Chinees fondue, Japanse stoofpot, of simpelweg hotpot, ze zijn een ‘hot item’ (sorry) tegenwoordig! In het Japans worden deze hotpots ‘nabemono’ genoemd, en wij zijn er gek op! Zo deelden we al eerder een heerlijke nikujaga en een versie met kimchi en tofu. Maar met de komst van het kookboek ‘Hotpot’ van Bas Robben kunnen we onze lol op met weer een groot aantal heerlijke recepten. Waaronder deze fantastische mizutaki-stijl hotpot!
Wat is nabemono?
Nabemono is dus het Japanse woord voor hotpot, soms ook gewoon afgekort tot ‘nabe’. Een (traditionele) nabemono bestaat uit een grote aardewerken pot (de nabe), die op een gasvuurtje op tafel staat. Vervolgens wordt de pot gevuld met een heerlijke bouillon, waarin je allerhande lekkernijen op tafel kookt.
In een nabemono gaan zaken zoals visballetjes, gehaktballetjes, heel veel (groene) bladgroente, daikon, wortel, kool, paddenstoelen, tofu, en alle andere zaken die je maar lekker vindt om te koken in een bouillon! De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.
De diverse bijgerechten en stukjes rauw vlees kook je lekker zelf in de ‘nabe’. Je kunt het wel een beetje vergelijken met gourmetten, of fonduen. Gezellig met z’n allen rond de tafel langere tijd genieten van al het lekkers. Het kan ook anders, soms wordt de nabe gewoon in zijn geheel geserveerd en schep je kleine beetjes uit de grote pan in een klein kommetje. Maar hoe het ook gegeten wordt, het is altijd smullen!
Mizutaki-stijl Japanse hotpot
In het kookboek ‘Hotpot’ omschrijft Bas Robben deze hotpot als ‘sumohotpot’, omdat sumo worstelaars deze (portie voor 4) in hun eentje op eten. Hoewel ik eerlijk gezegd niet bekend ben met een ‘mizutaki’ hotpot voor sumoworstelaars is er wel degelijk een typische hotpot die veel gegeten wordt door sumoworstelaars. Namelijk een ‘chanko nabe’, een goedgevulde hotpot met tal van groente en kipgehaktballetjes. En beiden zijn ruimschoots aanwezig in deze versie van Bas!
Zo vind je er shiitake, daikon, wortel, Chinese kool en heerlijke tofu in. Met daarnaast ook een flinke kipfilet en verrukkelijke kipgehaktballetjes met miso en sesamzaadjes. Dus sumoworstelaars of niet, deze hotpot zal iedereen ongetwijfeld smaken!
Flink wat voorbereiding
Je moet alleen wel flink wat tijd inplannen om deze hotpot en al haar onderdelen volgens het boek te bereiden namelijk; een dashi, gevolgd door geroosterde kippenbouillon, geschroeide tofu en tot slot kipgehaktballetjes met miso. En dan was er nog een extra stap nodig om de kipfilet met vel te marineren en te bakken.
Ook werd de suggestie gegeven om de daikon en wortel in kleine bloemetjes te snijden. Want dat staat zo lekker vrolijk. Al met al een flinke klus dus!
Nu moet ik eerlijkheidshalve wel bekennen dat ik op twee punten gesmokkeld heb! Zo heb ik geen verse dashi gemaakt zoals omschreven in het kookboek. In plaats daarvan heb ik één van de lekkerste dashi gebruikt, die ik ooit heb gehad. Namelijk de ‘Yamada Town’ dashi die ik eerder deze maand ontving, als onderdeel van een tof initiatief van Unobento. Zij zijn een initiatief gestart om Japanse streekproducten, in dit geval dashi uit Yamada Town, te promoten. Er zijn regelmatig leuke initiatieven vanuit Unobento te vinden dus volg ze vooral ook op instagram om op de hoogte te blijven.
Het tweede element waar ik mee gesmokkeld heb is de geroosterde kippenbouillon. Ook daar heb ik een verkorte versie gekozen door uiteindelijk een bouillonblokje te gebruiken. Alle andere elementen heb ik echter tot op de letter gevolgd en vinden jullie uitgebreid uitgelegd in het recept hieronder!
Nabe kopen
Oh, en wil je graag deze of andere hotpots maken, maar geen idee waar je een nabe kunt vinden? Kijk dan ook vooral eens naar sets voor ‘Chinees fondue’. Want echte, aardewerken nabe zijn niet altijd even makkelijk te vinden (eigenlijk alleen te vinden bij Hario en Don Abe en heel soms bij de toko). Ook geen tijd/ruimte/budget voor een Chinese fondue set? Dan zijn er nog zat andere alternatieven zoals een elektrisch kookplaatje en soeppan.
En wil je meer weten over het maken van de lekkerste hotpots? Bestel dan nu het kookboek ‘Hotpot’ door Bas Robben. Hotpot is alleen verkrijgbaar in het Nederlands en is o.a. beschikbaar bij Bol.com. Of kijk op Libris.nl voor de beschikbaarheid in een boekhandel bij jou in de buurt!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!
1 comment
Interessant, ik heb al gruime tijd contact met een Japanse kok,en soms praten we over de specifieke gerechten uit deze gezonde keuken