Naast rijst is er nog een onmisbaar gerecht bij een traditionele, Japanse maaltijd: miso soep (みそ汁)! Deze soep wordt gemaakt met dashi en miso; een gefermenteerde sojabonenpasta. Het zit boordevol proteïnen en heeft een heel krachtig aroma.
Het is een basisingrediënt binnen de Japanse keuken en wordt op talloze manieren toegepast. Waaronder dus in het maken van miso soep. Miso soep kan je met heel veel lekkere vullingen maken, dit is een simpel recept met sugarsnaps (シュガースナップ), tofu (豆腐) en een snufje shichimi togarashi (戸棚七味).
Dashi als basis
De eerste stap is echter het maken van de dashi. Dit is een bouillon gemaakt van bonito vlokken (gedroogde, geschaafde vis) en kombu (zeewier). Deze bouillon wordt (ook in Japan!) maar zelden helemaal zelfgemaakt. De meeste mensen gebruiken gewoon een zakje bouillon poeder. Een beetje zoals je hier een bouillonblokje zou gebruiken.
De kracht van miso
Deze dashi is de basis van je soep. Maar bijzonder genoeg niet de bepalende smaakmaker ervan. Dat is namelijk de miso-pasta die je toevoegt. Want afhankelijk van welke soort je kiest heb je tal van smaakopties. Van de wat zoetere lichte miso, tot hele zware, zoute, donkere miso.
Verschillende soorten miso
De variaties ontstaan tijdens het productieproces. Want afhankelijk van hoe lang de sojabonen worden gefermenteerd (dit kan een paar maanden tot zelfs jaren duren) wordt de misopasta donkerder en intenser van smaak. Globaal zijn er drie verschillende varianten:
- Lichte miso (shiro miso) gemaakt met rijst-kōji, is wat zoeter en heel geschikt voor dressings en marinades.
- Rode miso (aka miso) is meestal gemaakt met gerst-kōji en vol van smaak, lekker voor winterse soepen.
- De donkerste variant (mame miso) is gemaakt met bonen-kōji.
Binnen deze drie basis types zijn er ook nog eens heel veel varianten te vinden, die vaak worden aangeduid als “awasemiso”.
Al deze soorten en smaken zorgen voor een andere basis van je miso soep. Maar over het algemeen wordt er een lichte of rode miso gebruikt.
Donkerrode miso
In dit recept hebben we gekozen voor een overheerlijke, donkerrode miso pasta. De hartige, zoute smaken contrasteren op smakelijke wijze met de frisse sugarsnaps en de tofu bites.
Niet geheel volgens traditioneel recept wellicht maar als finishing touch heb ik ook nog wat van mijn favoriete shichimi togarashi toegevoegd. Voor net een beetje extra pit erbij.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!