Ramen heeft de afgelopen jaren een enorme fanbase gekregen. Over de hele wereld vind je liefhebbers van deze Japanse noedelsoep. Er zijn zelfs food clubs die smaken, texturen, en geuren binnen het aanbod ramen uitgebreid met elkaar vergelijken. We hebben dan ook lang zitten wikken en wegen wat ons eerste ramen recept op Proef Japan zou worden. En de keuze is uiteindelijk gevallen op deze heerlijke, pittige Japanse noedelsoep met sojasaus, ofwel 辛い醤油ラーメン (karai shoyu ramen)!
Verschillende soorten
Ramen kun je op verschillende manieren indelen. Waaronder het type product dat wordt gebruikt voor het maken van de ’tare’. Deze tare is een geconcentreerde smaakbom en die naast de bouillon zorgt voor de voornaamste smaken. Deze soorten tare kun je indelen in drie hoofdsoorten:
- Shio (zout)
- Shoyu (sojasaus)
- Miso (gefermenteerde sojabonen pasta)
In dit geval is onze tare grotendeels gebaseerd op sojasaus, shoyu, en dus is deze ramen een ‘shoyu ramen’.
Maar de tare is slechts één van de onderdelen waaruit een ramen wordt opgebouwd. In totaal zijn er vijf belangrijke elementen. Namelijk: de bouillon, tare, noedels, olie, en de toppings.
Gulden middenweg
Zoals je in dit artikel kunt lezen kan het maken van ramen een enorm lang en ingewikkeld proces zijn. Als je het tenminste wilt doen zoals de echte ramen chefs het aanpakken. En hoewel dat super leuk is om te doen voor foodies zoals ik, die rustig een heel weekend willen besteden voor één recept, is dat natuurlijk niet echt praktisch. De meeste mensen willen namelijk gewoon lekker eten, zonder dat ze er uren voor boven het vuur hoeven te staan.
Met deze pittige Japanse noedelsoep met sojasaus denk ik echter een gulden middenweg te hebben gevonden. Je kunt hem namelijk prima in een half uurtje op tafel zetten. We gebruiken hiervoor namelijk gewoon bouillon en dashi uit een zakje, maken de tare niet eerst apart, en gebruiken crispy chili oil uit een potje.
Maar als je wat meer tijd hebt kun je hem uitbreiden met een bouillon die uren heeft staan trekken, en een heerlijke, zelfgemaakte tare. Of afmaken met waanzinnig lekkere chashu, en gemarineerde ramen eieren die een nachtje in de koelkast hebben gestaan. Als je het op die manier doet moet je sowieso de dag van te voren al starten, maar het eindresultaat is het dubbel en dwars waard!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!