Deze Japanse gefrituurde oesterzwam karaage zal alle junkfood liefhebbers doen kwijlen, want wat een verwennerij is dit zeg. Heerlijk krokant, super mals en al het ander goeds dat je normaal haalt uit karaage.
Karaage is een Japanse versie van de gefrituurde kip, vaak gemarineerd in een mix van sojasaus, gember, en knoflook. Vervolgens word het geheel bedekt met wat katakuriko (Japans aardappelzetmeel) en gefrituurd. En dat is me toch een partijtje lekker.
Nombelina
Dat ze in de Japanse keuken niet vies zijn van een gefrituurde lekkernij moge duidelijk zijn. En ook Ingrid en ik zijn groot liefhebber van de frituurpan. Ik ben dan ook altijd op zoek naar smakelijke recepten uit de frituur. Dus toen ik dit recept voor vegan fried oesterzwam tegen kwam op Nombelina wist ik wat me te doen stond. En wat heb ik genoten die avond!
Nooit had ik gedacht dat oesterzwam zo’n ‘vlezige’ structuur kon hebben. Het leek net alsof ik een mals stuk karaage aan het verorberen was. Wat me direct deed nadenken over een twist op dit recept van Nombelina, om er echt een variant van karaage mee te maken. En zo is de cirkel weer rond naar dit recept voor Japanse gefrituurde oesterzwam karaage.
Oesterzam
Ik weet het, ik weet het. Het klinkt misschien gek dat een paddenstoel kan dienen als vleesvervanger maar het zal je verbazen hoe erg het lijkt op een heerlijk stukje kippendijfilet wanneer het eenmaal is gefrituurd. De combinatie van het gekruide beslag, de krokante laag die het krijgt in de frituur, en de textuur van de paddenstoel zorgen voor een ontzettend ‘vlezige’ beleving wanneer je in de oesterzwam bijt.
Let wel even op dat je normale oesterzwammen haalt, en niet de koningoesterzam. Ook dat is een heerlijke paddenstoel, maar heeft niet de juiste vorm en structuur voor dit recept. Dit geldt overigens voor alle soorten paddenstoelen. Om het ‘vlezige’ effect te krijgen zijn oesterzwammen de enige soort die je kunt gebruiken.
Veelzijdige snack
En je kunt alle kanten op met deze lekkernij! Zo is het al heerlijk om ze *zo* te eten, zonder dip of saus. Maar nog lekkerder is ze bedekken met een flinke drizzle Kewpie Mayonaise en okonomisaus (ook bekend als tonkatsu saus). Strooi er eventueel nog wat stukjes nori, of lente-ui overheen en je hebt een feestmaal voor je staan. Ook doen ze het natuurlijk ook ontzettend goed op een broodje met wat coleslaw en saus zoals Nombelina laat zien in haar originele recept.
Zelf vind ik ze het allerlekkerste als ze vers uit het vet komen, maar ik heb restanten ook wel eens meegenomen in een bento box. Het krokante jasje raakt dan verloren, maar de smaak van de oesterzwam en alle heerlijke kruiden en smaakmakers komt des te beter naar voren.
Wat je ook kiest, het is hoe dan ook genieten met deze Japanse gefrituurde oesterzwam karaage!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!