Dit recept voor langzaam gekookte daikon – in het Japans ook wel daikon no nimono (大根の煮物) – genoemd is een perfect voorbeeld van een authentiek Japans gerecht. Welke ook nog eens erg makkelijk te maken is.
De Japanse keuken hecht veel waarde aan de kracht van eenvoud. Aan het gebruiken van verse, hoogwaardige ingrediënten en deze op zo’n manier bereiden dat de integriteit van het product het beste tot zijn recht komt.
De daikon hoef je namelijk alleen maar te koken in een shiru (bouillon) van dashi, sojasaus, suiker, mirin en konbu. Zo zet je heel eenvoudig een smaakvol, traditioneel Japanse bijgerecht op tafel. Het enige wat je wel nodig hebt is tijd!
Hoe smaakt daikon?
De hoofdrol is weggelegd voor de daikon, een bijzondere groente die bij ons beter bekend staat als witte rammenas, of rettich. Het is een graag geziene gast in de Japanse keuken.
Deze lange witte wortel is familie van de radijs en zo smaakt hij ook een beetje. Het geeft je sausen een lekkere kick, daarom kom je hem dus vaak geraspt tegen. Zo kom je hem geraspt tegen in de tempura saus of gekookt in de miso soep.
Maar in dit geval komt een groot deel van de smaak niet van de daikon alleen! De meeste smaak komt van de eerder genoemde shiru. Door het (bij voorkeur) urenlang op laag vuur te laten pruttelen en koken trekken alle heerlijke smaken in deze bijzondere groente. Hierdoor verandert deze in een echte umami bom. Je zult dus wel wat geduld moeten hebben voor deze langzaam gekookte daikon, maar het is het waard!
Wat is nimono?
De nimono in de titel heeft dan ook niet zozeer te maken met een ingrediënt of geheim kruid. Het is de benaming voor deze manier van bereiden. Elke gerecht dat (langzaam) wordt gekookt in een shiru bouillon wordt een nimono genoemd. Je kunt dus ook bamboescheuten (takenoko) nimono maken, of een nimono met gemengde groenten.
Wil je dus meer groenten eten en zoek je een lekker bijgerecht voor een Oosterse maaltijd dan is dit een heerlijk gerecht. En als je rettich overhoudt maak je er gewoon een salade bij, zoals bijvoorbeeld deze namasu. Dit is een salade van wortel en daikon.
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!