Subuta is een zoetzuur Japans wokgerecht vaak bestaande uit varkensvlees en diverse soorten groenten. Overgoten met een heerlijke, stroperige, zoetzure saus. Het is de Japanse versie van de bekende, Chinese sweet-and-sour-pork. Hier beter bekend als “ku la yuk”, maar dan net even anders.
Kip, Varken, of Vega
Deze mix van vlees, groente, en die stroperige saus maken het een heerlijke maaltijd. Vooral geserveerd met wat witte rijst.
Hoewel de meest traditionele variant met varkensvlees wordt gemaakt (daar komt ook de “buta” in de naam van het gerecht vandaan) kun je het ook tegenkomen met kip en een enkele keer soms met tofu. Als is deze laatste variant niet heel gebruikelijk.
Ook de groenten die er gebruikt worden wisselen nogal. Maar je komt er bijna altijd wortel, ui, shiitake en renkon (lotuswortel) in tegen. Maar hierin kun je gewoon variëren met wat je in huis hebt, of wat op dat moment in het seizoen is.
Overigens wordt er in deze Japanse versie vrijwel nooit fruit, zoals ananas, gebruikt. Dit wordt vaak wel in ku la yuk, of andere varianten van sweet-and-sour-pork gebruikt, maar laat men in de Japanse versie achterwege. Vind je het echter lekker om toe te voegen, voel je dan vooral vrij dat te doen.
Kurozu An: Donkere variant
Nog een dingetje dat wij (persoonlijk) net wat anders maken als gebruikelijk is de saus. Meestal wanneer je subuta besteld krijg je een wat minder donkere variant voorgeschoteld dan je op onze foto’s ziet. En dat zit hem vooral in het gebruik van zwarte rijstazijn en bruine suiker, in plaats van een lichte azijn (zoals apple cider vinger) en reguliere kristalsuiker. Hierdoor wordt onze versie dus wat donkerder. Maar, vinden wij, des te lekker! De zwarte rijstazijn en bruine suiker geven namelijk net wat meer diepgang aan de subata.
Deze variant wordt officieel soms ook kurozu an genoemd. Maar in onze ervaring worden de twee vaak door elkaar gebruikt of is het afhankelijk van of je in een Chuka (Chinese stijl) restaurant het gerecht besteld, of een Japans restaurant.
Maar of je nou wel of niet kiest voor zwarte (rijst)azijn of voor bastardsuiker of kristalsuiker, het gerecht zal je ongetwijfeld smaken!
Frituren, frituren, en nog meer frituren
Subata is overigens absoluut niet moeilijk om te maken, maar vergt wel wat wat voorbereidingstijd voor het daadwerkelijk op tafel staat. Zo moeten de diverse soorten groente die je gebruikt allen apart gefrituurd worden. Niet alleen om je frituurpan niet te vol te gooien, maar ook omdat alles net een andere garingstijd heeft. Maar het is het echt waard!
Zorg er alleen wel voor dat je alles nog even goed laat uitlekken voor je de gefrituurde groente en je proteïne naar keuze bij elkaar in de pan gooit. Het overtollige vet wil je liever niet in je gerecht hebben.
Ook je proteïne (varkensvlees, kip, tofu, of iets anders) moet van te voren klaargemaakt worden. Hiervoor maak je eigenlijk een soort karaage door de proteïne eerst te marineren, dan te bedekken met katakuriko (aardappelzetmeel of maizena) en het dan ook te frituren. Eenmaal alles gefrituurd kun je het gerecht afmaken met de kenmerkende saus!
Zelf aan de slag? Lees dan snel alle details in onderstaande recept.
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!