Verse vis is volop te krijgen in Japan, dus een belangrijk ingrediënt in vele gerechten. En ook van een lekker stukje kip of varkensvlees zijn ze niet vies in Japan! Maar de Japanse keuken heeft al eeuwenlang een uitgebreid aanbod aan heerlijke vegetarische en veganistische gerechten. Sommige zijn onderdeel van de zogenaamde shojin ryori, de boedhistische, vegantische keuken. Anderen zijn gewoon per toeval vrij van dierlijke producten, zo ook deze Japanse stoofpot met tofu en kimchi (豆腐キムチ鍋), uit het boek Vegan Japaneasy van Tim Anderson.
Nabe
Nabe is de afkorting van nabemono (鍋料理), heel makkelijk te vertalen als stoofpot in het Nederlands. Net als hier een grote favoriet voor gure herfstdagen, of wanneer je gezellig met vrienden of familie gaat eten. Er staat een grote pot op het midden van de tafel, gevuld met lekkere ingrediënten in een geurige bouillon, en daar eet je samen uit. Je pakt wat je lekker vindt en eet het samen met een kommetje rijst (of noedels). Je zou het haast kunnen vergelijken met gourmetten qua sfeer en insteek.
Kimchi en tofu
Deze heerlijke nabe komt dus uit het kookboek Vegan Japaneasy van Tim Anderson. Een fantastische verzameling veganistische, Japanse recepten. Maar wees niet bang dat je wat tekort gaat komen op het gebied van voeding of smaak, want wat een goedgevulde stoofpot is dit, en wát een smaken!
De kimchi en gochujang (Koreaanse kruidenpasta) zorgt voor een heerlijk beetje pit, zonder dat het overheerst. De tofu geeft een zijdezachte mondsensatie, en de vlezige shiitake boordevol umami zorgen voor een flinke bite. Andere smaakmakers zijn dashi en miso en de paddenstoelen en Chinese kool maken het helemaal af. Samen met een kommetje rijst een heerlijke, smaakvolle maaltijd.
Konro
Onze versie is geserveerd op een zogenaamde ‘Konro’ grill. Het lijkt een beetje op een theelicht, maar in deze prachtige aardewerk konro verhit je kleine kooltjes. Je kunt er een ijzeren netje opleggen om op te grillen, maar je kunt er ook kleine nabe pannetjes (stoofpannetjes) op zetten.
Als je met vrienden om tafel zit kun je deze nabe serveren op een éénpits gasstel die je op tafel zet met een grote, vuurvaste schaal erop. Wil je dit thuis ook doen? Dan kun je o.a. op bol.com gasbrandertjes of inductieplaatjes voor één pan vinden.
Elke willekeurige hapjes pan is geschikt om te gebruiken, maar wil je een aardewerken pot? Dan zul je deze meestal moeten importeren of een kijkje nemen bij je lokale toko of Aziatische supermarkt. Let welp dat de aardewerken potten (meestal) niet geschikt zijn voor inductie.
Uiteraard kun je ook gewoon alles in één pan op het fornuis klaarmaken en dan simpelweg verdelen over losse porties. Dus gebruik gewoon wat je hebt, deze Japanse stoofpot met tofu en kimchi smaakt hoe dan ook fantastisch!
Alle teksten, afbeeldingen, foto’s en recepten zijn – tenzij anders vermeld – het exclusieve eigendom van Proef Japan. De content op deze site mag niet zonder schriftelijke toestemming vooraf (gedeeltelijk of in zijn totaliteit) worden gepubliceerd of gekopieerd op andere platformen. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de inhoud op deze website
Eet smakelijk! いただきます! Itadakimasu!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel het dan op instagram, facebook, twitter, of pinterest met de hashtag #proefjapan of tag ons met @proefjapan. We zijn namelijk reuze benieuwd naar jullie creaties!